ЛІРА-САПР 2019

Група компаній Liraland представляє нову версію програмного комплекса ЛІРА-САПР 2019

ЛІРА-САПР 2019
17 травня 2019


МСЕ-процесор

  • Прискорена процедура розкладання (факторизації) матриці. На процесорах Genuine Intel, Intel (R) Core (TM) i7 CPU 960 @ 3.20GHz, 4 фізичних ядер, 8 логічних ядер, RAM 10 ГБ, прискорення становить від 1.6 до 2.8 разів. На процесорах Genuine Intel, Intel (R) Core (TM) i7-8700K CPU @ 3.70GHz, 6 фізичних ядер, 12 логічних ядер, RAM 16 ГБ, прискорення становить від 2.5 до 4.2 разів. Так, наприклад, процедура розкладання матриці для рамно-в'язевої конструкції висотної будівлі (5,300,000 невідомих) з використанням другого з вказаних процесорів зайняла 16 хвилин.

Рамно-в'язева конструкція висотної будівлі (5,300,000 невідомих)

Рамно-в'язева конструкція висотної будівлі (5,300,000 невідомих)

  • Удосконалено скінченні елементи теорії Рейснера-Міндліна (товстої плити). Тестові приклади показують більш точні результати в порівнянні з іншими реалізаціями.

Розрахункові моделі для верифікації CЕ товстої плити

Розрахункові моделі для верифікації СЕ товстої плити

Графік збіжності результатів розрахунку СЕ товстої плити з аналітичним рішенням

Графік збіжності результатів розрахунку СЕ товстої плити з аналітичним рішенням

  • Реалізована можливість задавати в параметрах розрахунку на сейсмічні навантаження сумарний відсоток модальних мас, який повинен бути накопичений, а в параметрах розрахунку на вітер з урахуванням пульсації - ознака необхідності досягнення граничної частоти. Обчислення власних коливань тепер припиняється, якщо набрано задану кількість форм або виконані вищеописані умови, в залежності від того що настане раніше. Як кількість форм можна задати дуже велике число, щоб воно було фактично проігнороване як критерій зупинки обчислення власних коливань.

Налаштування параметрів для розрахунку на сейсміку

Налаштування параметрів для розрахунку на сейсміку

  • Реалізовано розрахунок на вітер з урахуванням пульсації по нормах СП 20.13330.2016 зі змінами №1 (модуль 21)
  • При обчисленні власних коливань враховуються ексцентриситети, задані до мас, зосереджених у вузлах схеми. Ця можливість реалізована для всіх динамічних модулів.
  • Реалізоване коригування характеристик жорсткості елементів розрахункової схеми на підставі заданих користувачем коефіцієнтів.
  • Реалізовано методи моделювання стаціонарних і нестаціонарних процесів теплообміну. Введено нову ознаку схеми, розроблені спеціальні скінченні елементи.

Нові типи СЕ для вирішення задач теплопровідності

Нові типи СЕ для вирішення задач теплопровідності

Сталеві конструкції

  • Для двотаврового стержня змінного перерізу реалізована перевірка по першій та другій групах граничних станів. Перевірка дозволяє переконатися в тому, що задані в розрахунковій схемі металеві конструкції несуть задане навантаження. Результати розрахунку представлені в графічному і табличному видах. Змінні перерізи сталевої балки можуть бути обумовлені: змінною висотою стінки; змінними ширинами полиць та їх варіаціями.

Новий тип жорсткості в базі металевих перерізів

Новий тип жорсткості в базі металевих перерізів

  • Реалізовано підбір і перевірка перерізів для суцільних тонкостінних профілів у відповідності з вимогами СП 260.1325800.2016.
  • Додана нова можливість задання марки стали для групи елементів або для всієї схеми незалежно від типу поперечного перерізу.

Залізобетонні конструкції

  • Для стержневих елементів розроблений новий алгоритм розрахунку «Підбалки». Створено призначений для користувача інтерфейс для визначення максимально-можливих звисів полиць, при цьому виконується автоматичне визначення і призначення жорстких вставок для стержнів (ребер). При виконанні підбору армування виконується коригування розмірів перерізу (визначення звісів) для кожного набору зусиль і приведення зусиль до балочного вигляду.
  • Розширені інструменти для задання реальної розстановки арматури для складних перерізів. Дана можливість доступна як для розрахунків фізичної, геометричної та інженерної нелінійності, так і для перевірки несучої здатності перерізів стержневих елементів згідно з чинними нормативними документами.

Створення та корегування типів заданого армування (складний переріз)

Створення та корегування типів заданого армування (складний переріз)

  • Розроблено новий алгоритм перевірки міцності залізобетонних перетинів з теорії Вуда для норм СП 63.13330.2012. Цей алгоритм дозволив підвищити швидкість розрахунку і отримати більш якісний результат підбору площі арматури для пластинчастих елементів.
  • Модифіковано систему локального розрахунку залізобетонних перерізів. Новий ЛАрм дозволяє задавати та переглядати зусилля у тотожному з ВІЗОР-САПР вигляді. Реалізована можливість задання зусиль від поєднань типу А1 - D1 для прочностного розрахунку та поєднань типу А2 - D2 для перевірки розкриття тріщин. Додано задання сталезалізобетонних перетинів, типів заданого армування (ТЗА), характеристик для розрахунку ребер плит (подбалкі) та параметрів вогнестійкості.
  • Доданно розрахунок сталезалізобетонних колон відповідно до ДБН В.2.6-160:2010.
  • Для норм СН РК EN 1992-1-1:2004/2011 на стадії підбору арматури врахований ряд конструктивних вимог.

Нова система «Вогнестійкість»

  • Реалізовано алгоритм підбору армування для забезпечення необхідної межі вогнестійкості на підставі положень викладених в СТО 36554501-006-2006 з використанням нелінійно-деформаційної теорії. Рішення даного задання зводиться до обчислення розподілу температур по перерізу, відповідно до заданого періоду часу в умовах пожежі; подальшим коригуванням фізико-механічних характеристик матеріалів на підставі отриманих температурних полів; перевірці несучої здатності елементів конструкції на дію нормативного навантаження і в разі невиконання вимог – нарощування армування. Розрахунок вогнестійкості реалізований для стандартних типів перерізів (прямокутник, кільце, тавр, двотавр, ...), сталезалізобетонних (прямокутний бетонний переріз з різними варіантами розташування жорсткої арматури і різні трубобетонні перерізи) та пластинчастих елементів.
  • Реалізована можливість задання параметрів температурних впливів і аналізу розподілу температур по перетину. Ще на етапі створення розрахункової моделі користувач може зробити експрес-аналіз раціональності заданих ним прив'язок арматурних майданчиків і не допускати їх перегрів до критичної температури.

Межа вогнестійкості і час впливу пожежі

Межа вогнестійкості і час впливу пожежі

Результати підбору армування представлені окремими мозаїками для стержневих і пластинчатих елементів. Таблиці підібраної арматури доповнені відповідними розділами.

Зміна температури по перерізу елементу

Зміна температури по перерізу елементу

Кінець другої частини. Частина 3


Возврат к списку


Коментарі 2

Доброго дня.
Бачив, що щось коригували в частині роботи жорстких вставок.
Підкажіть, чи не стане кращою робота з жорсткими вставками для стержнів?
Цікавить питання можливості задання жорстких вставок відносно місцевих осей Y та Z при їх повороті відносно основних осей. В ваших конкурентів це реалізовано більш досконало.
Дякую.
Відповісти
P.S. І ще цікаво дізнатись за якими методиками збираєтесь виконувати перевірки сталевих елементів змінного перерізу.
Відповісти
Написати

Підписатися на розсилку

Слідкуйте за нами

Оцініть можливості

Якщо у вас все ще є сумніви, завантажте демонстраційну версію та спробуйте або зв'яжіться з нашою службою підтримки для отримання більш детальної інформації.

Демонстраційна версія або Запросити онлайн-презентацію