Інтероперабельність - компоненти технології BIM

Нові можливості програмного комплексу для розрахунку та проектування будівельних конструкцій. У версії 2020: нові системи "Прогресуюче обвалення" і "Стержневі аналоги", API, завдання та коригування навантажень МКЕ-моделі засобами САПФІР, 6-й ступінь свободи для оболонок, конденсація мас, ітераційні КЕ стику, поліпшені інструменти тріангуляції, а також багато нових інструментів та інших солодощів!

Autodesk Revit

У новій версії розширені можливості двосторонньої зв'язки з Autodesk Revit:

  • Реалізований експорт з Revit з можливістю вибору частині моделі необхідної для передачі в ЛІРА-САПР. Ця можливість істотно заощаджує час при розробці проекту комбінованих систем, а також багатосекційних будівель/споруд. Так само вона буде корисна при виконанні будь-яких локальних розрахунків.
  • Додана можливість передачі розподілених навантажень по площі з отворами, а також з різними варіантами вкладеності контурів навантажень (наприклад, корисне навантаження на перекриття задане по всій площі, а внутрішній контур навантажень для сходово-ліфтового вузла, який знаходиться всередині - заданий навантаженням іншої інтенсивності).
  • Реалізований імпорт криволінійних стін.
  • Реалізована можливість експорту результатів підібраної арматури тільки для частини розрахункової моделі.
Нові можливості двосторонньої зв'язки Revit і ЛІРА-САПР.png
Передача криволінійних стін з REVIT в ЛІРА-САПР.png

Tekla Structures 2019(i)

Розроблений двосторонній конвертер Tekla Structures 2019(і) – ЛІРА-САПР – Tekla Structures 2019(і). Конвертер дозволяє в повному об'ємі виконувати розрахунок і проектування металевих і залізобетонних конструкцій.

*.SLI

В алгоритм імпорту/експорту файлів у форматі *.SLI додані навантаження на пластинчасті елементи, розподілені по трапеції.

*.SAF

Початок розробки імпорту файлів формату *.SAF (аналітична модель ArchiCAD/Allplan)

Таблиці введення

Реалізовані нові можливості таблиць введення даних:

  • Перенесення даних між активними файлами задач.
  • Додані нові таблиці введення параметрів пружної основи (коефіцієнти постелі для пластинчастих КЕ, стрижневих КЕ та спецелементів для моделювання опору ґрунту за межами фундаментної плити).
  • Додані таблиці для опису жорсткостей елементів схеми (стандартні, сталеві, сталезалізобетонні та чисельні типи жорсткостей) і параметри, що описують нелінійні закони деформування для основного і армувального матеріалів.
  • Всі реалізовані таблиці забезпечені інструментами API, опис роботи з ними дані в довідці.