Історія версій
ЛІРА-САПР

Варіанти конструювання

Змінено: 05.01.2024 16:36:29

У САПФІР реалізований ефективний механізм управління варіантами конструювання. Нові функціональні можливості САПФІР дозволяють створювати та змінювати варіанти проектування, налаштовувати їх параметри та вибирати опції. Альтернативні варіанти дозволяють швидко отримувати результати підбору арматури та перерізів згідно з різними нормативними документами. Для кожного вибраного нормативного документа конструктивні елементи автоматично одержують властивості матеріалів, що відповідають цим документам.

Кожному варіанту конструювання може бути зіставлений будь-який тип розрахунку (по РСЗ, по РСН або зусиллях) і задані нормативні документи для кожного виду розрахунку (ЗБК, СТК, АКК). Відповідно будуть використовуватись характеристики матеріалів для конструювання, задані для кожного з вибраних нормативних документів.

Крім того, надається можливість створення кількох варіантів проектування згідно з одним нормативним документом, з різними видами розрахунків перерізів: відповідно до РСЗ, РСН та зусиль. Ці опції доступні для вибору в діалоговому вікні та відображаються у таблиці варіантів.

Новий підхід роботи з варіантами конструювання повністю кореспондується з логікою роботи ВІЗОР-САПР та забезпечує більш повне визначення початкових даних, необхідних для виконання розрахунку міцності.

Діалогове вікно

Діалогове вікно "Варіанти конструювання"

Фільтр видимості об'єктів

Змінено: 08.01.2024 11:25:07

У САПФІР версії 2024 радикально вдосконалено керування видимістю елементів інформаційної моделі будівлі за типами об'єктів.

Тепер Фільтр видимості об'єктів дозволяє оперативно змінювати не тільки склад видимих об'єктів за типами, але й налаштовувати деякі параметри виду, що відносяться до візуалізації.
Типи об'єктів представлені в структурованій формі з урахуванням їх підтипів у вигляді ієрархічного дерева.

Діалог тепер включає великий набір типів об'єктів. Не є модальним, володіє автооновленням та можливістю зміни розміру.

Цей діалог має динамічне оновлення і показує групу елементів, характерних для поточного виду, в результаті чого до списку потрапляють лише ті типи та підтипи елементів, які присутні у поточному виді моделі. Стан кожного типу (видимий або невидимий) відображається наочними іконками у формі “лампочок”. За допомогою миші можна "вмикати" і вимикати "лампочки", що негайно впливає на картинку у графічному вікні: елементи відповідного типу або демонструються на екрані або робляться невидимими.

Для більш гнучкого налаштування відображення тепер можливо вказати не тільки, які об'єкти повинні бути видимі, але і відображати об'єкти на основі певних критеріїв. З використанням налаштувань фільтра об'єктів тепер легко задати необхідний критерій, за яким буде здійснюватися відображення об'єктів, що задовольняють цьому критерію. Наприклад, при виборі критерію для колон з перерізом 400x400 мм у моделі будуть відображатися тільки колони цього розміру.

У новій версії цей діалог дозволяє не тільки фільтрувати об'єкти, але й вибирати елементи за допомогою клавіш-модифікаторів Ctrl та Shift.


Для режиму "Розрахункова модель" було впроваджено додаткові опції відображення локальних осей для стін, колон та балок.


Фільтр видимості об'єктів

Фільтр видимості об'єктів
Фільтр видимості об'єктів

Відомість арматури

Змінено: 08.01.2024 11:24:46

Одним із важливих техніко-економічних показників об'єкта будівництва є витрата арматурної сталі. Тому інвестору та забудовнику завжди цікаво отримати значення цього показника на якомога більш ранніх стадіях проектування. А можливість отримати деталізовану витрату арматурної сталі за діаметрами вже на етапі попереднього архітектурного ескізу взагалі виглядала як наукова фантастика. Але це було фантастикою тільки до виходу у світ САПФІР версії 2024 року. Тепер це реальність.

Команда Сумарна відомість арматури доступна на вкладці Вид, панель Інформація, меню Специфікації. 

По команді  Сумарна відомість арматури відкривається вікно діалогу, в якому в табличному виді представлено деталізовану витрату арматури по діаметрах стержнів та об'єм бетону.

Обчислюється реальний об'єм бетону в залежності від геометричних параметрів конструкції (розміри перерізу, товщина, висота, довжина). Також враховуються ситуації, коли моделі елементів взаємно перетинаються, наприклад, балки в плиті перекриття (об'єм частини балки, зануреної в плиту, автоматично віднімається від об'єму плити). 

Кількість арматури в конструкції може бути представлена вагою або довжиною: тоннаж або погонаж. 

Найточніші відомості про витрату арматури, зрозуміло, можуть бути отримані з моделей армування, які створені конструктором на основі результатів розрахунку міцності, аналізу НДС конструкції та підбору арматури у перерізах елементів. За умовчанням саме це джерело даних вважається єдиним, що забезпечується включенням опції "Дані тільки з МА". Тоді дані про арматуру виходять тільки з моделей армування ЗБ елементів. Якщо моделі армування для будь-яких елементів ще не створювалися, то й витрата арматури для них не прораховується. Однак, якщо цю опцію вимкнути, то програма для оцінки витрати арматури починає використовувати буквально будь-які дані про конструктивні елементи, доступні їй з інформаційної моделі будівлі. Звичайно, якщо у конструктивного елемента модель армування є, то вона служить джерелом найдостовірнішої інформації: враховуються всі стержні, шпильки, хомути, фіксатори та інші арматурні деталі, передбачені проектувальником.

Якщо моделі армування немає, але для колони вже заданий тип армування, то програма розраховує витрату арматури, виходячи із шаблону армування, описаного типом армування колони. Використовуються стержні відомих діаметрів, до їхньої довжини автоматично додаються ділянки, що відповідають товщині плити над даною колоною, і довжина випусків на перехльост, що залежить від діаметра кожного стержня. Витрата арматурної сталі на хомути визначається передбаченою типом армування інтенсивністю поперечної арматури. Якщо йдеться не про колони, а про інші елементи, що не оперують арматурними шаблонами у вигляді типів армування (ТА), або про колони, яким ТА ще не призначені, то витрата арматури може бути спрогнозована за результатами міцністного розрахунку і підбору арматури в перерізах елементів, виконаним у нашому розрахунковому комплексі.

В цьому випадку для кожного конструктивного елемента аналізується армування, необхідне за розрахунком. На підставі цих даних вибирається поєднання крок/діаметр і виконується деталізований по діаметрах наближений оціночний розрахунок витрати арматури.

На початкових етапах проектування, коли ще немає нічого, крім ескізної архітектурної моделі, проте оціночний розрахунок витрати арматури з деталізацією по діаметрах все одно можливий. Джерелом даних про арматуру в цьому випадку чудово послужать типи заданого армування (ТЗА), що призначаються за умовчанням. Для кожного конструктивного елемента визначаються ТЗА і, виходячи з цих даних, виконується деталізований по діаметрах оціночний розрахунок витрати арматури.

У вікні відображається сумарна витрата арматури за ТЗА, типами та марками армування або ж за результатами підбору арматури та моделям армування. 

Таблиця витрати арматури та бетону в ЗБ елементах

Діалогове вікно Сумарна відомість арматури

Діалогове вікно Сумарна відомість арматури

У діалоговому вікні Сумарна відомість арматури є можливість фільтрувати елементи у списку по шарах, поверхах, об'єктах або виділені рядки.

Сумарна відомість арматури - Фільтри

Сумарна відомість арматури - Фільтри

Компоненти технології ВIM

Змінено: Березень 29, 2024
  • Додана можливість виконати узгодження координат прив'язки об'єктів по X, Y, Z та куту повороту будівлі відносно справжньої півночі.

Узгодження координат прив'язки об'єктів

Узгодження координат прив'язки об'єктів
  • Виправлена помилка, пов'язана з підрізанням стін після імпорту IFC.

  • При імпорті IFC файлів виправлено помилку розпізнавання об'єктів типу IfcStair та перетворення їх на об'єкти сходів.

  • Усунена помилка після імпорту IFC файлів, яка призводила до зміщення будівельних осей відносно робочої площини на поверсі.

  • При імпорті IFC для елементів, у яких використовується ім'я матеріалу Сталь або Steel, виконується зіставлення з матеріалом Сталеві конструкції.

  • При імпорті IFC для елементів, яким у IFC файлі не заданий матеріал, виводиться рядок Матеріал не визначено, щоб можна було виконати зіставлення з матеріалом САПФІР.

Зіставлення матеріалів при імпорті IFC

Зіставлення матеріалів при імпорті IFC
  • При імпорті IFC файлів покращено алгоритм розпізнавання отворів у плитах.

  • При імпорті IFC файлів виправлено помилку інтерпретації елементів (несучий, не несучий, ігнорувати).

  • Усунена помилка, яка не дозволяла виконувати збереження налаштувань імпорту IFC файлу при використанні української, англійської та польської мов.

  • Для моделей з Tekla, а також файлів LiraKM та IFC виконується зіставлення об'єктів моделей за властивістю Guid.

  • Виправлено помилку некоректної побудови похилих плит при імпорті моделі з файлу LiraKM.

  • Покращено алгоритм розпізнавання плит при імпорті підкладок DXF/DWG через ноди.

  • У вікно САПФІР-Генератора додана кнопка виклику діалогового вікна Оновити підкладки для одночасного оновлення відразу кількох нодів імпорту.

Оновлення кількох підкладок у Генераторі

Оновлення кількох підкладок у Генераторі
  • У ноді Load_S (створення площадних навантажень на плити) відновлено можливість створити отвір у навантаженні.


Навантаження

Змінено: 05.01.2024 16:36:29
  • Додано модуль сейсмічного впливу - (63) TBEC-2018 (Туреччина).
  • Реалізовано створення навантаження від заданого переміщення. Для навантаження задається завантаження і величина зміщення (м) за вибраним напрямком, кут повороту (рад) навколо вказаної осі, або ж величина депланації в рад/м. Під час розміщення навантаження від заданого переміщення в моделі - воно автоматично прив'язується до об'єкта на якому розміщено. Проконтролювати з яким об'єктом пов'язане навантаження або ж видалити зв'язок можна в діалоговому вікні “Управління зв'язками об'єкта”. Передбачена можливість виконати примусову прив'язку навантаження до вибраного об'єкта за допомогою команди “Приєднати об'єкт”. При створенні розрахункової моделі у місці розміщення навантаження від заданого переміщення створюється вузол і таке навантаження передається у ВІЗОР-САПР як задане зміщення у вузлі. За допомогою команди "Задане переміщення по лінії" можна створити навантаження вздовж лінії. У розрахунковій моделі таке "лінійне" навантаження розіб'ється на кілька вузлових навантажень заданого зміщення з кроком тріангуляції об'єкта, до якого вона прив'язана, або кроком дискретизації (якщо такий був заданий у властивостях навантаження). 
  • Доданий інструмент задання рівномірних та нерівномірних температурних навантажень на стержні та пластини.

Температура на стержні та пластини

Температура на стержні та пластини
  • Для динамічних розрахунків додана можливість задання ваги маси у вузлі та ваги маси по лінії.
  • Функціональність інструменту для збору навантажень покращена шляхом додавання опції, яка враховує нерозрізність посередника при розподілі навантажень на стержні через нього.
  • Для об'єктів типу "Сніговий мішок" додана можливість розділяти модель снігу на сегменти та з'єднувати окремі сегменти воєдино
  • Для більш зручної взаємодії з лінійними та площинними рівномірно-розподіленими навантаженнями було розроблено новий підхід до їх застосування у розрахунковій моделі скінченних елементів. Впроваджена опція "По всьому скінченному елементу" для рівномірно-розподілених навантажень, що дозволяє передавати навантаження не як окремі зосереджені сили, а як рівномірно розподілене по всій поверхні кожного скінченного елемента. Важливо підкреслити, що для використання цієї опції необхідно прив'язати навантаження до певного конструктивного елемента. Ця можливість доступна як для навантаження-штампу, так і для лінійного навантаження. В рамках цього процесу було розроблено два варіанти трансформації навантаження, що застосовується до кожного скінченного елементу:
      • лінія контуру навантаження визначає область тріангуляції. У цьому випадку навантаження подається у вигляді рівномірно розподіленого навантаження в зоні, що покривається штампом навантаження;
      • лінія контуру навантаження не впливає на тріангуляцію. У цьому варіанті навантаження трансформується в рівномірно розподілене навантаження на тих пластинах, центри ваги яких потрапляють в область навантаження.

Тріангуляція з урахуванням зон дії навантаження

Тріангуляція з урахуванням зон дії навантаження
  • Для стін, які інтерпретуються як навантаження, було розроблено два варіанти трансформації цього навантаження:

    • перший варіант (класичний метод) обчислює вагу стіни з урахуванням вирахування отворів і створює рівномірно-розподілене лінійне навантаження, яке розташовується вздовж лінії, по якій будується перегородка;
    • другий варіант (новий метод) передбачає умовний поділ стіни на сегменти з отворами та без них. Потім для кожного сегмента створюється своє рівномірно-розподілене лінійне навантаження, відповідне даному сегменту.

Апроксимація навантажень від стін із урахуванням прорізів

Апроксимація навантажень від стін із урахуванням прорізів
  • Були зроблені суттєві покращення в інструменті "Простір":
    • якщо для приміщення, що розглядається як навантаження, вказано враховувати підлогу, та використовується багатошаровий матеріал покриття, то інтенсивність цього навантаження буде автоматично розрахована з урахуванням товщини та об'ємної ваги кожного шару покриття підлоги;
    • якщо приміщення займає кілька поверхів і воно інтерпретується як навантаження у властивостях, то інтенсивність цього навантаження буде застосована до всіх плит, через які воно проходить своїм об'ємом.
  • Удосконалена перевірка моделі. При створенні розрахункової моделі додано перевірку навантажень на пошук скінченних елементів, до яких вона може бути додана. Якщо скінченні елементи не будуть знайдені та частина навантаження пропаде, видається відповідне попередження. Це дозволяє ще на етапі створення розрахункової моделі відкоригувати розташування навантажень, щоб згодом при передачі моделі у ВІЗОР-САПР уникнути їх втрати. У властивості проекту додано параметр, що налаштовується, який дозволяє проігнорувати невеликий % втрати навантаження і не видавати попередження при перевірці моделі.

Графічне представлення підрізок

Змінено: 08.01.2024 11:25:07

Реалізовано опціональне графічне відображення підрізок об'єктів у кольорі (зелений – об'єкти з підрізуванням, червоний – об'єкти без підрізування). Підрізки колон під плити, балок під стіни/колони/балки відображаються точками. Підрізки стін під плити відображаються горизонтальними лініями та підрізки стін під стіни – вертикальними лініями. Точки та лінії підрізки в розрахунковій моделі стають точками та лініями спільної роботи об'єктів (точками та лініями перетинів). Така візуалізація дозволяє ще на етапі фізичної моделі виявити місця, де не буде забезпечено спільну роботу об'єктів. Налаштування відображення точок та ліній підрізок для об'єктів виконується у діалоговому вікні “Фільтр видимості об'єктів”.

Точки та лінії підрізки

Точки та лінії підрізки

До переліку функцій для колірної диференціації об'єктів за різними критеріями було додано нові режими візуалізації:

  • відображення кольорів шарів, що дозволяє виводити об'єкти у кольорах, що відповідають їх шарам. Цей інструмент полегшує орієнтацію моделі при використанні технології "імпорт поверхових планів";

  • режим "Відредагована аналітика", що забарвлює об'єкти, які зазнали редагування за допомогою функції "Редагована аналітика - вирівнювання аналітичної моделі вручну". Цей режим візуалізації забезпечує більш чітке уявлення аналітичної моделі, покращуючи сприйняття користувачем внесених до неї змін;

Дані функції суттєво спрощують роботу з моделлю та забезпечують більш зручну та ефективну взаємодію з нею, забезпечуючи гнучке налаштування зовнішнього виду та зручність роботи з різними елементами.

Робота з візуалізацією об'єктів у моделі Сапфір

План пальового поля

Змінено: 08.01.2024 11:24:45

САПФІР версії 2024 дозволяє за натисканням однієї кнопки сформувати вид документування "План пальового поля". На цьому виді умовними позначеннями показані усі палі у складі проектованої будівлі. Опційно для кожної палі вказується її номер та відмітка оголовка. 

Виходячи з представлених даних, можна створити таблицю під назвою "Відомість паль" для креслення "План пальового поля". У цій таблиці буде міститися коротка, але необхідна інформація про палі, включаючи такі параметри:

  • Кількість паль стандартного типу;

  • Символьне позначення на кресленні;

  • Довжина паль;

  • Відмітка верхньої частини паль.

Ця таблиця слугуватиме зручним засобом для організації інформації про палі, присутні у проекті.


Створення та коригування моделі

Змінено: Березень 24, 2024
  • Для діалогу Параметри ферми додано новий спосіб розбиття нижнього та верхнього поясу ферми з урахуванням розташування решіток. Також додано новий параметр: Функція СТК. Цей параметр дозволяє відображати функціональне призначення елемента ферми при розсипанні ферми. Також він буде відображений у специфікації металопрокату. 

Параметри ферми

Параметри ферми
  • В елементі Підпірна стіна доданий новий тип позиціонування аналітичної моделі – Ліворуч. Також до параметра Прив'язка рівня додано параметр Вільна прив'язка.

Тип позиціонування аналітики - Ліворуч

Тип позиціонування аналітики - Ліворуч
  • Виправлена помилка, через яку сходи не дотягувалися до стіни по горизонталі.

  • Виправлена помилка вибору елементів Інше при використанні команди Виділити нагору.

  • Покращено роботу інструмента Скасувати: виправлено помилку, пов'язану з призначенням властивостей об'єктам.

  • Доопрацьовано діалогове вікно Варіанти конструювання. Тепер виконується контроль та попередження, якщо в діалозі задані кілька варіантів конструювання, у яких повністю повторюються вихідні дані.

  • Доопрацьовано алгоритм призначення більше одного ТЗА на колони.

Призначення кількох ТЗА на одну колону

Призначення кількох ТЗА на одну колону
  • Виправлені та покращені алгоритми, які відповідають за знаходження перетинів об'єктів:

  • Виправлено функцію визначення взаєморозташування ребра бічної поверхні балки та прямокутника поверхні колони. У ряді випадків вона створювала непотрібні перетини.

  • У функціях перетину реальних об'ємів задіяний призначений на елементи параметр пошук перетинів. В деяких випадках параметр брався з налаштувань розрахункової моделі, а налаштування, призначене на елементи, ігнорувалося.

  • Виправлено для пластин. Проблема полягала в тому, що Реальні об'єми працювали тільки якщо вони були призначені на обидва елементи, інакше спрацьовував спрощений спосіб за осьовими та об'ємами. Тепер зроблено так, що якщо у будь-якого з двох елементів є налаштування перетину Реальні об'єми, то працює саме воно.

  • Поправлено алгоритм перетину поверхонь. Виправлено помилку, яка призводила до створення зайвих АЖТ. Помилка в деяких випадках призводила до неможливості передачі моделі до ЛІРА-САПР.

  • Виправлена помилка, пов'язана з візуальною ізоляцією Шахт в аналітичному представленні моделі. При активації команди Показати активний поверх – шахти відображалися на всіх поверхах.

  • Реалізовано можливість задання вихідних даних для модуля динаміки (32) СНРА 20.04-2020, Республіка Вірменія.

Модуль динаміки (32) СНРА 20.04-2020, Республіка Вірменія

Модуль динаміки (32) СНРА 20.04-2020, Республіка Вірменія
  • Виконано оптимізацію процесу прикладання навантаження до об'єкту: виправлено помилку, яка призводила до того, що зосереджена сила, прикладена до колони, не прикладалася до об'єкту в розрахунковій моделі.

  • Для об'єктів стіна, колона, балка та плита з інтерпретацією Навантаження додано параметри L та R пошуку.

  • Доопрацьовано режим візуалізації активного поверху для навантаження від простору у фізичному та аналітичному представленні моделі.

  • Виправлена помилка, пов'язана з неправильним позначенням напряму навантаження Тиск ґрунту в архітектурній та розрахунковій моделях.

  • Уточнена передача рівномірно-розподілених навантажень на стержні при використанні опції По всьому скінченному елементу

  • Додано можливість задання кількох спецнавантажень для елементів, а не одного як у попередніх релізах

  • Доопрацьовано алгоритм розподілу навантаження від власної ваги елементів у різні завантаження. Тепер можна розміщувати навантаження від власної ваги в будь-яке створене завантаження, а не тільки в продубльоване завантаження Власна вага, як було в попередніх версіях.

Збір навантаження від власної ваги в користувацьке завантаження

Збір навантаження від власної ваги в користувацьке завантаження
  • У діалозі Створити нову розрахункову модель додано команду, яка дозволяє виконати налаштування параметрів нової розрахункової моделі. Також виконано адаптацію із запам'ятовування раніше введених даних.

Налаштування проекту для створення розрахункової моделі

Налаштування проекту для створення розрахункової моделі
  • Виконано прискорення передачі розрахункової моделі із САПФІР у ВІЗОР-САПР. Швидкість збереження варіюється і залежить від змісту моделі. У середньому розрахункова модель у ВІЗОР-САПР передається у 3-5 разів швидше, ніж у попередніх версіях САПФІР.

Прискорення збереження розрахункової моделі

Прискорення збереження розрахункової моделі

Удосконалення, пов'язані з IFC

Змінено: 05.01.2024 16:32:03

Представлена функція, яка забезпечує більш гнучке та точне налаштування параметрів при імпорті IFC-файлів. Це означає, що тепер користувачі мають можливість більш детально встановлювати відповідності між параметрами IFC-об'єктів та параметрами об'єктів у системі САПФІР. Таке налаштування може бути виконане для кожного конкретного типу об'єктів, що сприяє більш точному та адаптованому імпорту даних.

Слід зазначити наступні ключові зміни та поліпшення:

  • Параметри об'єктів IFC: Тепер, при імпорті IFC-файлу, користувачі можуть налаштовувати параметри об'єктів IFC так, щоб вони відповідали параметрам об'єктів у системі САПФІР. Це дозволяє більш точно узгоджувати дані між двома системами та забезпечує більш плавний процес імпорту.

  • Зіставлення матеріалів та перерізів: Для більш детального моделювання та аналізу, в оновленні була додана функція зіставлення матеріалів та поперечних перерізів у елементах. Це сприяє більш точному визначенню характеристик елементів при імпорті даних із IFC.

  • Призначення властивостей конструктивним елементам: Тепер можна призначати властивості конструктивним елементам, що підвищує інформативність та точність моделі при використанні системи САПФІР.

Імпорт IFC із налаштуваннями параметрів
  • Фільтрація об'єктів: Нова функціональність дозволяє фільтрувати об'єкти з урахуванням параметрів, що використовуються в IFC-об'єктах. Це полегшує роботу з пошуком об'єктів, які мають характерний набір параметрів.

  • Експорт елементів із складеними перерізами: Тепер є можливість експортувати до IFC елементи, які використовують складені перерізи, що розширює можливості для спільної роботи з іншими платформами та системами.

Експорт IFC складені перерізи
  • Перевірка моделі після імпорту: Після того, як інформаційну модель будівлі було імпортовано і структуру каркасу створено, проводиться аналіз усієї моделі на наявність можливих помилок. Надалі в автоматизованому режимі виконується виправлення цих неточностей.

Ці оновлення значно підвищують гнучкість і точність роботи з IFC-файлами та полегшують інтеграцію між IFC та САПФІР, що, зрештою, сприяє більш ефективному та точному проектуванню будівельних конструкцій.

Аналітична модель

Змінено: 05.01.2024 16:36:29
  • Впроваджена нова функціональність, яка дозволяє точно визначати лінію перетину між пандусом і криволінійною стіною, на яку він спирається або з якою перетинається. Це рішення автоматично створює лінію перетину, слідуючи контуру взаємодії цих двох елементів. Таким чином, забезпечується інтегрована координація пандуса з криволінійною стіною, що сприяє коректнішому з'єднанню як у фізичній, так і аналітичній моделі. Цей процес не тільки підвищує точність у моделюванні складних елементів, але й значно спрощує задачу інженерів при розробці складних криволінійних об'єктів.

Підрізка пандуса

Підрізка пандуса
  • Додано команду "Заборона перетину в розрахунковій моделі", яка дозволяє на етапі фізичної моделі налаштувати відсутність спільної роботи для двох виділених об'єктів. Команда універсальна і може використовуватися для об'єктів різних типів. Наприклад, для того, щоб прибрати перетин між об'єктами в області деформаційного шва. Налаштовані заборони перетинів можна проконтролювати у діалоговому вікні “Керування зв'язками об'єктів”

Заборона перетину

Заборона перетину
  • У програму було впроваджено новий механізм перевірки виявлення наявності опор у об'єктів нижнього поверху. У разі їх відсутності, автоматично створюються зв'язки за характерними напрямками для таких вертикальних елементів. У новій версії програми було додано перевірку на наявність фундаментних балок під такими типами об'єктів
  • Додана можливість створити стержневий аналог для стін не тільки у вертикальній орієнтації (СА пілона), але і в горизонтальній (СА балки-стінки). Для стержневого аналога можна задати кількість ділянок розбивки або крок розбивки цільового стержня.
  • Реалізовано задання матеріалів на елементи сходів для конструювання залежно від несної конструкції сходів (монолітний залізобетон, на косоурах або тятивах). На пластини або стержні сходів можна задати загальні характеристики, характеристики бетону та арматури для розрахунку або клас сталі, розрахункові характеристики та обмеження підбору для сталевого розрахунку.
  • Додано узгодження місцевих осей капітелі та підколонника. Доступно 3 варіанти узгодження місцевих осей: глобально – паралельно глобальним осям, по плиті перекриття – паралельно місцевим осям у плиті перекриття та радіально – на центр колони.
  • Розширено інструментарій Спецелемент. Тепер можна задати об'єднання переміщень та шарніри між будь-якими об'єктами вручну.
  • Реалізовано створення точок тріангуляції над колонами та ліній тріангуляції над стінами у похилих плитах. Також додано створення довільних точок та ліній тріангуляції у похилих плитах.
  • Впроваджено новий функціонал для полегшення процесу створення та редагування стін. Інструмент включає додаткові контрольні точки редагування, розміщені вгорі стіни. Таке розташування забезпечує більш гнучку можливість зв'язувати стіни з іншими об'єктами на тому ж рівні. Нові можливості забезпечують більш точне позиціонування стін та більш надійну взаємодію з іншими елементами на тому ж рівні.
  • У новій версії програми продовжується процес наповнення моделі будівлі додатковими розрахунковими параметрами, що беруть участь у розрахунках методом скінченних елементів (МКЕ).У даному контексті, для фундаментної плити була введена нова характеристика - Rz, яка є граничним навантаженням на пружну основу в напрямку локальної осі Z1 скінченних елементів. Це покращення дозволяє більш точно враховувати вплив цього значення при проведенні нелінійного розрахунку МКЕ.
  • Удосконалено інструмент "Вирівнювання моделі", який дозволяє вирівнювати не тільки фізичну структуру стіни, але й її аналітичний компонент. Це покращення доступне як у режимі "Аналітика", так і в "Редагованій аналітиці". Це нововведення дає можливість ефективно виконувати співвісність "аналітики" стін і в результаті отримувати більш якісну аналітичну модель будівлі.
Вирівнювання аналітики стіни
  • Функціонал "Вирівнювання моделі" у програмі був значно удосконалений не тільки для стін, а й для плит. Це покращення акцентує увагу на можливості тонкого налаштування плит на додаток до вирівнювання їхньої фізичної моделі, особливо в контексті роботи в режимах "Аналиітика" і "Редагована аналітика". Застосування цього інструменту до плит значно полегшує задачу користувача, зменшуючи необхідність у ручному втручанні. Це не тільки прискорює процес створення та коригування архітектурних та аналітичних моделей будівель, але й сприяє підвищенню точності та якості проектування.
Вирівнювання аналітики плити
  • Для сходів з косоурами було внесено низку нових змін. Одна з них - це можливість задання розрахункових характеристик матеріалів як для сталі, так і для залізобетону. Для сталевих косоурів можна задати такі параметри як:
    • тип елемента;
    • коефіцієнти умов роботи та надійності;
    • наявність ребер жорсткості;
    • значення прогину;
    • вихідні дані для розрахунку загальної стійкості;
    • при розрахунку на підбір поперечного перерізу можна задати необхідні габаритні обмеження в рамках якого програма і виконуватиме розрахунок
  • У САПФІР 2024 булоа додана можливість самостійно керувати спільною роботою елементів за допомогою АЖТ. У новій версії ми додали можливість створювати АЖТ як окремий спецелемент. Цей інструмент дозволить створювати більш якісні розрахункові моделі, а також гнучкіше керувати спільною роботою елементів. Створені АЖТ можна тиражувати по елементу або копіювати на інші елементи. Також є можливість додати шаблон АЖТ до Бібліотеки та використовувати його в інших проектах.

Спецелемент АЖТ

Спецелемент АЖТ

Напівпрозорість елементів

Змінено: 08.01.2024 11:25:07
  • Для більш продуктивної роботи з моделлю був розроблений режим візуалізації, при використанні якого вибраним об'єктам можна призначити напівпрозорість. 

    Дані параметри можна задати як через спеціальну команду "Застосувати напівпрозорість" для виділених об'єктів, так і індивідуально через діалог Властивості.

    Ступінь напівпрозорості визначається у діалоговому вікні Налаштування візуалізації.

Управління напівпрозорістю елементів

Управління напівпрозорістю елементів
  • У новій версії програми для режиму "Напівпрозорість елементів" зроблено зміни у способі виділення конструктивних об'єктів. Тепер виділення здійснюється за допомогою кліка по ребру об'єкта. Наприклад, це дозволяє виділяти колони, що знаходяться позаду стіни. Ця функція істотно спрощує процес вибору необхідних об'єктів у моделі, скорочуючи необхідність у багатьох операцій з візуальної ізоляції об'єктів і відновлення їх первинного виду. Використовуючи цю функцію, можна виділяти елементи моделі, які вас цікавлять, за допомогою меншої кількості кліків миші.

  • У Сапфірі можна використати фільтр візуалізації, що дозволяє виділити поточний активний поверх для кращої наочності. При увімкненні фільтра об'єкти, що відносяться до поточного поверху, автоматично стають видимими, а об'єкти на інших поверхах ховаються.

    Цей режим також забезпечує гнучке налаштування функції "Показувати разом з активним поверхом", яка активується при утриманні клавіші Shift, натиснувши на команду "Показати тільки активний поверх". У цьому режимі можна налаштувати, які елементи сусідніх поверхів слід показувати разом з поточним активним поверхом, такі як несучі стіни, перегородки та колони, що відносяться до сусідніх поверхів, які розташовані вище або нижче поточного.

  • У новій версії програми було додано можливість відображення "підложок" на характерних поверхах, що значно полегшує процес як побудови так і аналізу моделі будівлі.

    Крім того, в цьому режимі було впроваджено можливість приховати відображення моделі ґрунту при візуалізації лише поточного поверху.

  • Доопрацьовано функцію візуальної ізоляції активного поверху. Фільтрація видимості тепер поширюється також на: масиви паль, вітрові навантаження та навантаження від тиску ґрунту на стіни підвалу. 

Легенда паль та колон

Змінено: 08.01.2024 11:24:45
  • САПФІР надає можливість сформувати специфікацію паль та легенду умовних позначень. Ця інформація розміщується на листі креслення у вигляді таблиці, що редагується.

План пальового поля
  • Типи армування, що являють собою шаблони розміщення арматурних стержнів у тілі відповідних ЗБ елементів конструкції, можуть бути експортовані в DXF файл або поміщені на листи креслень у вигляді таблиць, що редагуються. Якщо у проекті налічується багато типів армування, то передбачено опції розміщення таблиць на листах у кілька колонок та використання листів продовження з відповідним форматом основного напису. 

Легенда армування колон

Створення та коригування розрахункової моделі

Змінено: Березень 26, 2024
  • Реалізовано задання нерівномірного навантаження у довільних напрямках на групу вузлів/стержнів/пластин, яка буде корисна при заданні навантаження від снігових мішків, нерівномірного навантаження від тиску ґрунту на стіни та ін.

Задання трапецієвидного навантаження вздовж вектора на групу пластин

Задання трапецієвидного навантаження вздовж вектора на групу пластин
  • Додано функціонал, що дозволяє виконати перенесення вибраних вузлів у вказаний вузол, на вказану пряму або на вісь ланцюжка стержнів. Даний інструмент буде корисним, наприклад, при коригуванні тріангуляції сітки плоских КЕ. А також у ситуації, яка може виникнути при імпорті схем із деяким відхиленням стержнів від вертикалі чи горизонталі.

Перенесення відмічених вузлів до вказаної прямої

Перенесення відмічених вузлів до вказаної прямої
  • Реалізована функція, за допомогою якої у відмічених вузлах будуть створюватися жорсткі вставки для відмічених стержнів, кінці яких входять до відмічених вузлів.

  • Додано опції візуалізації центрів сил відповідно до обчислених координат і векторів навантажень відповідно до обчислених сумарних значень навантажень, навантажень на фрагмент, інерційних сил і ваг мас.

Візуалізація центрів сил і векторів навантажень

Візуалізація центрів сил і векторів навантажень
  • Реалізовано режим, при якому відображаються/фрагментуються тільки елементи схеми з призначеними типами жорсткостей/матеріалами конструювання/типами заданого армування, виділені у відповідних списках. Команда фрагментації працює як із всією схемою, так і в рамках поточного фрагменту схеми.

Відображення/фрагментація елементів із параметрами, виділеними у списку
  • Для всіх типів навантажень (крім навантажень динаміки в часі) реалізовано можливість групового редагування. Коригування доступне для групи вибраних у списку навантажень. Змінити можна лише параметри навантаження (величину, прив'язки тощо). Тип навантаження, система координат, напрямок впливу не коригуються.

  • Реалізовано можливість групового редагування нелінійних жорсткостей для стандартних типів перерізів, пластин, об'ємних елементів та жорсткості стику, поряд з можливістю групового редагування лінійних жорсткостей та лінійних жорсткостей зі зміненими значеннями жорсткісних характеристик (редаговані жорсткості).

    Примітка

    При виборі у списку кількох однотипних жорсткостей можна виконати їх групове редагування. У цьому випадку в полях введення діалогового вікна наводяться лише ті значення, які однакові для всіх жорсткостей групи. При коригуванні значень параметрів (видимих або прихованих), вони будуть присвоєні кожній із жорсткостей групи, що розглядається. При груповому редагуванні лінійних, редагованих, нелінійних жорсткостей (у будь-якій комбінації) можливість зміни параметрів редагованих та нелінійних жорсткостей заблоковано.

  • У діалоговому вікні Перетворити результати в навантаження додано опцію Розкласти реакції по завантаженнях. При активації даного прапорця обчислені навантаження на фрагмент (фундамент) для кожного завантаження перетворюються на вузлові навантаження, і прикладаються на вузли вихідні завантаження. Нові завантаження при цьому не створюються.

    Примітка

    Цей прийом можна використовувати для громіздких схем, якщо надалі (у копії файлу задачі) планується розраховувати фрагмент з навантаженнями на нього від відкинутої частини схеми, а сама схема має велику кількість завантажень, пов'язаних набором складно створених РСН. При такому підході зберігається зв'язок між раніше заданими завантаженнями та створеними для них РСН.

  • Дозволено створення контурів продавлювання, якщо нижній вузол колони (вузол продавлювання) знаходиться під плитою і коли верхній вузол колони (вузол продавлювання) знаходиться над плитою.

Удосконалення, пов'язані з експортом/імпортом DWG

Змінено: 05.01.2024 16:32:03

У новій версії програми Сапфір значно покращений інструмент для імпорту файлів формату DWG, що приносить низку нових і розширених можливостей. Цей інноваційний інструмент надає користувачеві можливість ретельніше налаштовувати параметри при імпорті, а також створювати нові об'єкти, специфічні для САПФІР.

Важливі аспекти оновлення включають:

  • Імпорт у вигляді блоку підкладок: Введений новий метод імпорту файлів DWG у формі блоків підкладок. Тепер одне DWG-креслення може містити плани кількох поверхів. Для цього необхідно вказати відмітку або перелік відміток для кожного плану та базову точку, відносно якої будуть вирівнюватися плани по висоті. По завершенні імпорту створюються кілька поверхів, і плани розміщуються один над одним.

  • Створення нових типів об'єктів: У цій версії програми додані нові типи об'єктів, такі як основна та додаткова арматура в плитах, проріз у навантаженні, проріз у просторі, потовщення у плиті та фундаментній плиті, відрізок, дуга, полілінія, сплайн. Це дозволяє легко трансформувати розташування арматури у плиті, отримати креслення в Сапфір та отримати коефіцієнт запасу заданого армування.

Імпорт DWG арматура в плитах
  • Використання штрихування як основи для побудови об'єктів: Тепер можна імпортувати штрихування з файлів DWG у вигляді контуру або суцільного заповнення, що дозволяє створювати складніші конструктивні об'єкти, навантаження, простори та інші елементи каркасу.

  • Імпорт 3D поліліній: Додана підтримка імпорту 3D поліліній, що забезпечує можливість створення об'єктів складної конфігурації у просторі моделі.

Імпорт DWG (3D polyline) у Сапфір
  • Покращена робота із поверхами: Тепер можна працювати з кожним поверхом незалежно, задаючи параметри для об'єктів на кожному поверсі індивідуально. Це включає в себе товщину, переріз, матеріали та інші параметри, що покращує гнучкість та точність моделювання.

  • Збереження параметрів у шаблони: Додана можливість зберігати параметри об'єктів у шаблони та зберегти його у незалежний файл, що спрощує повторне використання налаштувань, стандартизацію проектів та передачу налаштованого пресету даних колегам по роботі.

  • Перевірка моделі: Після процесу імпорту та створення структури каркасу здійснюється перевірка з метою усунення можливих помилок та неточностей, які можуть виникнути при створенні інформаційної моделі будівлі.

Загалом, дані оновлення значно покращують процес імпорту та моделювання, роблячи роботу в САПФІР більш гнучкою, точною та продуктивною, що у результаті сприяє більш якісному та ефективному проектуванню інженерних конструкцій.


Імпорт DWG

Інші удосконалення, пов'язані зі створенням та коригуванням моделі

Змінено: 05.01.2024 16:36:29
  • Поліпшено функціональність команди дзеркального копіювання з урахуванням правильного розміщення поперечного перерізу в елементах та призначених їм умов спирання.

  • У моделі ґрунту було впроваджено додаткову функцію, яка дозволяє тимчасово відключити модель ґрунту при проведенні розрахунків. Для знаходження оптимальних варіантів проектування, немає потреби видаляти модель ґрунту з проекту. Замість цього можна активувати опцію, яка виключить її участь у розрахунках. Це забезпечує більш гнучкий та зручний підхід до роботи з моделлю ґрунту.

  • У діалозі “Шари моделювання” було розроблено низку нових можливостей:
    • для більш зручної роботи виконується автоматичне сортування шарів по імені;
    • після імпорту підкладок кольори шарів, які використовувалися в DWG файлі, повністю відповідають кольорам і у програмі Сапфір;
    • для зручного аналізу приналежності шарів до конкретних об'єктів було розроблено спеціальний графічний вид “Кольори шарів”.
  • На численні прохання наших користувачів ми скоригували тлумачення значення параметра для команди  ±DH.  Спочатку цей інструмент призначався для моделювання ніш та заглиблень. Тому в інтерфейсі для нього було зроблено параметр “Глибина”. Чим більше значення параметра – тим глибше ніша. Однак, багато користувачів знайшли для цього інструменту інше застосування. Задаючи від'ємні значення глибини, можна було моделювати капітелі, локальні потовщення у плитах, постаменти для колон. Такі елементи важко назвати нішами. Тому замість назви “Ніша”, яка дуже часто отримувала від'ємне значення глибини, ввели ±DH.

    Оскільки додатний знак асоціюється із збільшенням товщини, а від'ємний – навпаки, було прийнято рішення назвати параметр Потовщення та інтерпретувати його відповідно. Тепер при від'ємних значеннях цього параметра товщина плити зменшується, відповідно, формується ніша. При додатних значеннях формується локальне потовщення плитного елемента.

Зміна у команді ±DH

Зміна у команді ±DH
  • У процесі проектування будівель використовується практика розміщення елементів на проміжних позначках, що знаходяться між основними рівнями будівлі. Для полегшення роботи з такими об'єктами на характерних висотах було створено інструмент, що дозволяє формувати "проміжні рівні". У новій версії програмного забезпечення для таких об'єктів у діалозі "Структура проекту" доповнена індикаторами висотних відміток, полегшуючи тим самим керування конструкціями, розміщеними на різних висотних рівнях.

  • Щоб підвищити зручність використання, у вікні властивостей проекту тепер централізовано представлені ключові параметри допусків, які необхідні для проекту. Ці налаштування допусків відіграють важливу роль у різних етапах роботи з програмою: вони застосовуються при побудові моделі, в процесі імпорту зовнішніх моделей, під час проектування панельних будівель, а також при проведенні перевірки готової моделі на наявність помилок і попереджень. Присутність даних параметрів в одному місці робить процес проектування більш стандартизованим та передбачуваним, мінімізуючи ймовірність помилок та прискорюючи виконання проектних робіт.

  • Для більшої зручності у діалозі Властивості проекту було розміщено основні параметри допусків для проекту. Ці властивості використовуються у ряді випадків:

    • при побудові моделі;
    • при імпорті моделей;
    • при побудові панельних будівель;
    • при виконанні перевірки створеної моделі.
  • Удосконалено інструмент шахта. Нові функціональні можливості:

    • для полегшення зміни розмірів шахти були додані контрольні точки у верхній частині об'єкту;
    • для більш зручної та точної побудови тепер можна відображати шахту в аналітичному представленні моделі;
    • у режимі "Редагована аналітика" тепер доступна опція зміни розмірів шахти;
    • для елемента шахти було покращено та застосовано інструмент "Вилучити властивості", який дозволяє копіювати властивості та застосовувати їх до інших створених об'єктів.
Шахта

Шкала армування

Змінено: 08.01.2024 11:25:07
  • При розміщенні основної та допоміжної арматури у плитах і стінах дуже зручно використовувати функцію "Шкала армування". Однак раніше для цього інструмента був доступний лише один стандартний набір шкали, що не завжди було оптимально для роботи як з плитами, так і зі стінами. В оновленій версії програми представлено три окремі типи "Шкал армування", розроблених спеціально для:

    • фундаментних плит і плит перекриттів;
    • стін;
    • тривимірної візуалізації армування у загальному обсязі моделі будівлі.
Налаштування шкали армування для 3D виду плити та стіни
  • У новій версії програми розширилася можливість відображення елементів у кольорі, для яких виконано конструювання. У такому вигляді можна не тільки зручно аналізувати модель, але й формувати робочі креслення, такі як:
    • план елементів каркасу;
    • розрізи;
    • 3D види;
    • легенди армування колон;
    • легенди армування паль.

Уніфікація

Змінено: 08.01.2024 11:24:46

Однією з головних переваг програми є можливість формування уніфікованих конструктивних елементів на основі теоретичного армування, отриманого в ході міцністного розрахунку. В даний час така функція доступна для різних типів елементів, таких як:

  • плита перекриття
  • Фундаментна плита
  • колона
  • балка
  • сходи.

У новій версії програми цей популярний функціонал був додатково розвинений, і тепер уніфікація також виконується для залізобетонних стін. Методика роботи з уніфікацією стін виконана за аналогією з уже знайомою користувачам технологією, яка використовується для уніфікації каркасу елементів. У процесі роботи користувач взаємодіє з робочим вікном, інтерфейс якого розбитий на три області: ліворуч представлений список всіх стін з описом їх характеристик, праворуч відображається ескіз стіни з ізополями армування, а зверху є фільтр для зручної навігації по списку стін у проекті.

Цей інструмент представляє собою ще один крок на допомогу інженерам, дозволяючи їм легко та зручно обробляти великі об`єми інформації по стінах. Він дозволяє виконувати уніфікацію стін, враховуючи не тільки геометричні параметри елементів та їх місцезнаходження у каркасі, а й  результати розрахунку армування для цих елементів.

Уніфікація стін

Розрахункові можливості

Змінено: Березень 26, 2024
  • Актуалізовано модуль динаміки (32) у відповідності до вимог “СНРА 20.04-2020. Будівельні норми Республіки Вірменія Сейсмостійке будівництво. Норми проектування”.

Задання параметрів сейсмічного впливу згідно норм СНРА 20.04-2020 (Вірменія)

Задання параметрів сейсмічного впливу згідно норм СНРА 20.04-2020 (Вірменія)
  • Для об'ємних ітераційних КЕ додано інформацію про НДС перерізу, яка дозволяє аналізувати стан основного та армуючого матеріалів.

  • Для нелінійних пружних в'язів (КЕ 295, 296) реалізовано обчислення остаточних жорсткостей.

Удосконалення у САПФІР-Генераторі

Змінено: 05.01.2024 16:32:03
  • Впроваджено технологію роботи динамічного зв'язку з файлами DWG. Це означає, що користувач може задати всі дані моделі та поверхів в одному файлі, що суттєво спрощує процес внесення змін та координації проекту в рамках одного файлу, а також зменшує ризик виникнення помилок при роботі з кількома файлами.

Імпорт DWG в Сапфір Генератор
  • Додані нові інструменти для створення як основних, так і додаткових зон армування в плитах перекриття та фундаментних плитах, що полегшує перенесення вже створеного варіанта конструювання з 2D креслення у 3D модель проекту.

  • Важливим аспектом є покращення нодів імпорту IFC, що сприяє більш коректній інтерпретації конструктивних об'єктів, описаних в IFC-файлах, навіть у випадку якщо геометрія цих об'єктів спотворена.

  • У нодах реалізували можливість задання в моделі лінійного і площинного навантаження, яке характеризується інтенсивністю, що змінюється. Це дозволяє точно моделювати розрахункові схеми, надаючи можливість більш коректно відображати реальну роботу будівлі.


Задання у Генераторі нерівномірного навантаження
  • У характеристиках площинного навантаження введені нові параметри, які впливають на процес тріангуляції плит та стін.

  • Процес створення прорізів не обмежується використанням тільки попередньо заданих контурів, таких як полілінії або підкладки. Він також може бути здійснений на базі периметрів вже існуючих конструктивних елементів, включаючи балки, плити та колони. Цей метод забезпечує більш швидке і точне формування прорізів, спираючись на контури та розміри вже існуючих об'єктів. Такий підхід значно прискорює процес моделювання, підвищуючи точність та ефективність у проектуванні, оскільки дозволяє уникати зайвих кроків у створенні окремих контурів для кожного прорізу.

Інші удосконалення, пов'язані зі створенням креслень

Змінено: 08.01.2024 11:24:45
  • Для стін реалізована функція “Оновити контури”. Дана можливість дозволяє не втрачати розміщення арматури в елементах при зміні її геометрії в моделі. При додаванні прорізів і зміні довжини стіни та використанні команди “Оновити контури” достатньо актуалізувати вже раніше створену модель армування стіни


  • Для зручнішої роботи з об'єктами, які створюються на виді “Креслення” додані нові інструменти коригування:

    • дзеркальне копіювання;
    • масштабування об`єкту;
    • еквідистанта.

Ці зміни дозволяють досягти більшої ефективності при оформленні робочої документації.


  • У новій версії надано можливість керувати масштабом на кресленні індивідуально для кожного зображення виду на листі. Тобто, якщо один і той самий вид кілька разів представлений на листі, то кожне його зображення може бути виведене у своєму масштабі. Зазвичай кілька разів на листі представляють вид армування - схеми розміщення арматури в плиті в різних розташуваннях: біля верхньої або нижньої грані плити, вздовж цифрових або вздовж буквених осей. Тепер кожне таке зображення може бути присутнє на листі у своєму індивідуальному масштабі.

Масштаб зображення виду

Масштаб зображення виду


Новости 1 — 20 з 62
Початок | Поперед. | 1 2 3 4 | Наст. | Кінець